martes, 2 de junio de 2020

ANDORRA, PARADÍS DEL RADIOCASSET, EL SUCRE I EL TABAC

Ahir, dilluns, era festiu en França -la Pentecôte- i va coincidir amb l'obertura de fronteres a Andorra. Resultat? A les dues del matí hi havia gent a les portes dels magatzems de Pas de la Casa -el poble més a prop de Toulouse, per exemple- fent cua per a comprar... especialment tabac i també alcohol.
Carretera de Pas de la Casa / Captura Météo Pyrénées
Els últims anys, com ja vaig relatar anteriorment, els francesos es desvien cap a Espanya, especialment Irun, Vall d'Aran -hi ha un gran supermercat a Les, a 3 kilòmetres de la frontera- i sobretot La Jonquera, que és un empori econòmic comercial per a comprar. Però, la frontera espanyola encara roman tancada i cal anar a Andorra. La diferència és significativa: la compra en Andorra està molt restringida, mentre que en Espanya, per això de la Unió Europea, les quantitats poden ser molt importants.
Pas de la Casa/ Arxiu Wikimèdia Commons
Pas de la Casa /Arxiu Wikimèdia Commons.
A les dues del matí cues i a les deu, sis kilòmetres d'embús per la carretera que puja des del túnel de Puymorens. Qui no recorda els temps en què els espanyols, la generació dels nostres pares, hi anaven amb objectius tan lloables com comprar el radiocasset per al Seat 850, sacs de cinc quilos de sucre -herència traumàtica del racionament- i una mica de tabac i alcohol.
Hi havia els autobusos que s'organitzaven i es viatjava en un cap de setmana llarg, en un tancar i obrir d'ulls. Una vegada em van contar que un bus de iaies d'una parròquia d'Alcoi va ser aturat a la frontera i, per alguna raó ignota, les van fer buidar-lo i portar al lloc fronterer tot allò que havien comprat... La imatge de les majors arrossegant els sacs de sucre no deixa de tenir el seu punt, vist des de la distància.
Tot això es va acabar, Espanya es va modernitzar i podies comprar tot allò que volies i Andorra va anar quedant com un destí d'esquí o turisme en general, però ja no de compra. Ara són els francesos, perquè un paquet de tabac costarà en novembre 10 euros, la qual cosa ha estat un objectiu polític dels governaments d'Holland i Macron. I el pastís fabricat en Marsella, que molts francesos beuen com aquí els nadons els biberons, costa fins a 6 euros menys per ampolla...
Coses de la vida, o de l'evolució social...

No hay comentarios:

Publicar un comentario