La Cuna del Mesías 2003 |
Jo, dels salesians, del món dels salesians, parlava sovint amb José L. Córcoles Bordera, amb qui vaig compartir café matutí durant trenta anys. Discrepàvem en gairebé tot, però coincidíem en una cosa: l'educació als salesians marca, independentment que després estigues present o te n'allunyes. I també ho feia amb Rafa Sanus, i més o menys els criteris eren equivalents.
I això que la nostra generació -i més encara la de Còrcoles o el meu pare- vam viure l'etapa franquista, on els mestres, foren salesians o cooperadors, estaven obligats a tractar amb molta duresa a l'alumnat. I no ho sóc jo qui trau aquesta conclusió. Miguel Sarasa Lores, retirat després de quaranta-nou anys com a docent, em va contar en una entrevista que al principi era "obligatori" pegar als alumnes (i, també, que, al final de la seua etapa, els alumnes podien agredir els professors). En cap de les dues situacions passava res. Un canvi radical. Sí, els alumnes estàvem indefensos perquè ens tractaven com ens tractaven... i en casa hi donaven suport; ara, passa una cosa semblant: els estudiants poden maltractar els professors... i, normalment, tenen el vistiplau familiar.
Un canvi d'època, però, pel que sé, els valors que mantenen els salesians no han variat. Ah! Sí, una cosa molt important: el col·legi és mixt, la qual cosa la generació de Córcoles i en part la nostra, mai hagueren somniat. Aquest tema, conseqüència de l'aplicació de la LODE el 1985, em va costar una primera discussió professional amb la direcció del centre, que no ho veia notícia (la segona va ser, probablement, el dia més trist de la història del col·legi, per la tràgica mort accidental d'un infant al camet).
Teatre, amb Córcoles i Miguel Segura en primer pla |
Quan parle de valors em refereix a viure amb respecte, a Tesalín,"La cuna del Mesías" i la promoció del teatre en general, al MAO, i fins i tot a l'ambientació de la Societat d'Antics Alumnes, tota una institució local.
Per descomptat, a Alcoi hi ha dos centres educatius, encara que, per als "de tota la vida" l'article determinant va amb aquell que ja ha arribat als noranta-un anys; l'altre, el de Juan XXIII, va pel mig segle... i confesse, avui, que vaig estar a l'acte de la primera pedra, que va presidir l'arquebisbe de València, encara que no sé si va ser Marcelino Olaechea o José María García Lahiguera. Una primera pedra del col·legi i també del barri, en una jornada fonamental per a la ciutat.
Són, a la fi, reflexions, pensaments, sensacions, al voltant d'una festivitat que em trasllada a la infantesa, especialment a les imatges que conserve del partit de futbol entre els salesians -arromangant-se la sotana, aleshores obligatòria- i els alumnes del PREU.
![]() |
La meua generació... |
P. d. És impossible esmentar les persones que conec o he conegut vinculades al centre. Vull citar-ne tres. Una, "don" Blas, perquè fa uns mesos vaig descobrir la seua tomba al cementeri; la segona, "don" Vicente, perquè el veig cada diumenge al poliesportiu i l'altra, Camilo Sesto, perquè a les seues "Memories" va fer un testimoni impressionant del seu pas pel centre (ah! I és un document honest, perquè de la mateixa manera que ataca a alguns professors "maltractadors", fa elogis d'altres, pel seu tarannà).
Fotos: La primera de l'autor del text, la segona i la tercera, d'origen desconegut.
No hay comentarios:
Publicar un comentario